email extractor
januari 2021
M T O T F L S
« Nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 

Utbildning/praktik för studerande

Hästnäringen utgör idag en stor och viktig del av det moderna Jordbruket. Sett till antalet utövare är hästsporten landets näst största gren. Skatteintäkterna för näringen beräknas uppgå till dryga 2 miljarder kronor och sammantaget gör detta tillsammans med antalet årsarbetare hästnäringen till en större bransch än t.ex. café- och restaurangnäringen i Sverige.1
1 Källa HNS

Med det ökande antalet hästar i landet följer också en rad olika behov inom olika kringnäringar och därmed även utbildningsbehovet av duktiga yrkesutövare i allt större omfattning.

Idag finns en rad olika utbildningar på såväl gymnasial- som eftergymnasial nivå för hästintresserade med ambitionen att arbeta professionellt inom näringen.

Som exempel kan här nämnas:

– Veterinär

– Hippolog/ridinstruktör

– Djursjukvårdare

– Häst-/stallskötare

– Equiterapeut, hästfysioterapeut, massör

– Seminassistent

– Beridare

– Hovslagare

– Sadelutprovare

– Hästtransportör

– Foderproducent

– Hästförmedlare

Den teoretiska nivån på våra skolutbildningar håller idag, generellt, en mycket hög klass. Så även de praktiska inslagen.

Men, det tar många år av ”learning by doing” innan man blir duktig på häst. Att förskansa sig kunskap som skall utföras praktiskt går inte genom att bara nöta en skolbänk och delvis varva med praktik. Risken med att bara studera är även att eleven får en felaktig bild av hur yrkesrollen ser ut i verkligheten.

Ovanstående faktum har bl.a. Hästnäringens Yrkesnämnd (HYN) tagit fasta på och genom samverkan mellan marknadens olika aktörer arbetar man för att nå en kvalitetsutveckling inom hästnäringen där en del av uppdraget är att godkänna praktikplatser för praktisk kompetensutveckling för eleverna.

Och numera är yrkespraktik på en av HYN godkänd praktikplats under minst sex månader ett behörighetskrav för bl.a. Hippologutbildningens antagning.

Hagård Hästgård är sedan 2003 en HYNgodkänd praktikplats för Hippologutbildningarna samt hästskötarutbildning. Genom åren har många hästintresserade, tjejer och killar, unga som gamla, gjort sin praktik hos oss. Om du vill veta hur det är att praktisera hos oss får du gärna kontakta dem.

Fråga oss gärna.

 

I och med stuteriverksamheten uppfyller vi även kraven för praktik inför seminassistentutbildningen samt djursjukvårdarutbildningen.

Vi har ansvarsförsäkring och personal som har handledarerfarenhet.

Genom vår breda verksamhet får praktikanten se många olika delar av hästnäringen på en och samma anläggning, och vår ambition är att elever som är osäkra på vilken inriktning de skall välja i.o.m detta får ett bättre underlag för sitt beslut om fortsatt yrkesval.

Vi erbjuder praktik för elever med höga ambitioner och ett öppet sinne. En studie- och praktikplan upprättas tillsammans med eleven och täta avstämningar görs.

Genom en kombination av lärande i arbete och tillgång till facklitteratur får praktikanten en god grund för fortsatta studier och/eller fortsatt egen hästverksamhet.

Vi erbjuder kost och boende någon av våra gäststugor. Möjlighet att medta egen häst finns.

Praktikperioder som erbjuds för HYN-praktikanter är 4-6 månader med ev. möjlighet till förlängning.

Eftersom de som praktiserar hos oss ingår i vårt team och även blir en familjemedlem under praktikperioden eftersom vi bor på gården, fäster vi stor vikt vid praktikantens personlighet och vill gärna träffa dig som söker under en tid före praktikperioden påbörjas.

Du som söker skall kunna uppvisa en gällande olycksfallsförsäkring och vi kommer även be dig skriva under ett sekretessavtal då många av de hästar som bor hos oss omfattas av de sekretessbestämmelser som återfinns vid svenska djursjukhus.

Sedan några år tillbaka tar vi, i mån av plats, även emot gymnasiepraktikanter och vi har sedan 2008 ett samarbete med bl.a. Hästgymnasiet i Borås.

Om du vill veta om vi kan erbjuda dig praktikplats är vi tacksamma om du mailar oss din intresseanmälan med information om:

– för vilken tid du söker praktik, samt

– lämnar ett kort cv.

Vi vill gärna ha:

– ett personligt brev där du berättar lite om dig själv, och

– dina ambitioner inom hästnäringen framgent.

Glöm inte att ange din ålder och syftet med praktiken tillsammans med uppgift om var och när vi enklast kan nå dig.

Kan du lämna referenser på dina uppgifter är vi tacksamma för detta.

Vi lovar att återkomma till dig inom ett dygn.