email extractor
januari 2021
M T O T F L S
« Nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 

Unghästuppstallning/lösdrift

Det sägs att smutsiga barn är lyckliga barn. Och ingen kan ärligt påstå att en unghäst på lösdrift är de vackraste hästar som finns. Men när våren kommer och pälsen åker av gömmer det sig en vacker svan under ankdunet. Starkare och friskare än många andra unga hästar.
På Hagård Hästgård har vi anpassat vår hästhållning efter såväl stuteriverksamheten som utbildningsverksamheten. Vi har därför möjlighet att stalla upp unga hästar både genom traditionell uppstallning i box men även i olika lösdrifter.

I sitt naturliga element är hästen ett flock- och flyktdjur som äter och rör sig större delen av dygnet. Med anledning av dess användningsområde som sporthäst är dock den vanligaste hästhållningsformen idag uppstallning på box, med få timmars utevistelse i en mindre hage, utfodring ett fåtal gånger per dag och korta, intensiva träningspass.

Den här formen av uppstallning är mer lämpad för den äldre hästen, då särskilt med skaderisken under beaktande, än för den växande individen.

Vår uppfattning är att det den unga individen primärt förlorar med traditionell uppstallning är:

– flockbeteendet och rangordningen – erfarenheter som vi använder oss av när vi skolar hästen senare i livet

– långa ättider – en förutsättning för ett väl fungerande näringsupptag och därmed en god tillväxt

– motion och rörelse under lek – rörelse skall vara lustfyllt för hästen och innebär även att den under naturliga former stärker sin kropp och därför förbereds bättre för ett arbete som sporthäst i framtiden

– den stimulans som ovanstående faktorer ger – en understimulerad unghäst hemfaller gärna åt oönskade beteenden som vävning, att stå och sparka i boxväggar etc. etc.

 

Under hästens uppväxttid vill vi därför ge den unga hästen möjlighet att få så mycket frisk luft och motion som möjligt. Tillgång till fodervaror av hög kvalitet och utbildning anpassat efter individens ålder och mognadsgrad är andra viktiga parametrar för att få en så frisk, stark och trygg individ som möjligt.

På lösdrifterna anpassas flockarna efter ålder, rang och kön och deras foderstat avvägs individuellt. Fri tillgång på grovfoder av bästa kvalitet, mineraler samt friskt vatten är en självklarhet.

Lösdriftslivet innebär dock inte avsaknad av mänsklig hantering. Varje dag palperar vi ben, lyfter hovar, ledtränar eller borstar igenom unghästarna. Alla nya moment lärs in genom positiv betingning.

Även utanför lösdriften sker arbete med jämna mellanrum, det kan innebära att enstaka individer lär sig lämna flocken för att stå uppbundna på stallgången, löshoppning i grupp, tränsning, täckesvana mm. Allt beroende på ålder och mognadsgrad.

Ett- till tvååringarna tränas med den s.k. Flyingemodellen som utgångspunkt för att anpassa dem till det kommande livet som sporthäst och deras utveckling loggas noggrant.

Avmaskning och verkning sker regelbundet för alla individer. Vi bistår även vid vaccinationer samt visning/filmning vid/inför ev. försäljning.