email extractor
januari 2021
M T O T F L S
« Nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 

Semin

I och med medicinsk utveckling under mitten av förra århundradet kom inseminationstekniken att även omfatta hästvärlden.
Från mitten av 1980-talet fram till idag har avel genom semin kommit att bli dominerande inom framförallt varmblodsaveln.

Fördelarna med semin är många; lägre smittorisker, en hingst kan tjäna fler ston på ett språng, mindre skaderisker och ett sto som står i Sverige kan idag få ett föl med en hingst som står i ett helt annat land utan att behöva utsättas för långa transporter.

Trots skickligare hantering av semin, bättre hygien, mer teknisk utveckling mm krävs ändå att vi arbetar så naturligt som möjligt för att uppnå goda dräktighetsresultat.

För vår del försöker vi uppnå detta genom att dagligen brunstprova och stimulera stona med hjälp av en s.k. teaser (provhingst) samt ge dem en så stressfri vistelse som möjligt hos oss.
Miljöombytet i sig kan många gånger upplevas stressigt för stona därför är vi noggranna med att skapa en lugn atmosfär med såväl foderstat som hantering som i så stor utsträckning som möjligt efterliknar den de är vana vid i sin hemmiljö.

Vi är av Jordbruksverket godkänd station för samling, lagring, mottagning, inseminering samt distribuering av sperma. Vi arbetar med semin av färsk (AI), kyld transporterad (TAI) samt fryst sperma (FAI). Samtliga som arbetar med semin har genomgått utbildning på området och vår seminveterinär har mer än 25 års erfarenhet på området.

CEM-/EVA-/BAKTERIEPROV/BEDÖMNING AV SPERMAKVALITET samt SAMLING FÖR TAI/FAI/AI
På uppdrag av hingsthållare kan vi även erbjuda provtagning samt samling av hingstar under eller efter seminsäsongen. Vid infrysning anlitas Kerstin Darenius.

 

MOTTAGARSTATION FÖR STON
Vi kan ta emot kyld eller fryst transporterad sperma från alla världens friska, godkända hingstar som innehar införsellicens. Historisk har vi haft dräktighetstal mellan 80 – och 90 %.

I samarbete med det ISO/IEC ackrediterade laboratoriet Mybac Vettech kan vi erbjuda säkra provtagningar och snabba svar vid exv. uterusprov.
Till oss är alla friska ston välkomna för semin och vid önskemål finns även möjlighet att låta stoet gå kvar till dräktighetskontrollen.

HINGSTSTATION
Vi erbjuder även uppstallning samt betäckning för hingstar som verkar genom naturlig betäckning.
Genom våra samarbetspartners kan du som hingstägare även få hjälp med utbildning, träning och tävling upp till och med svår klass inom de olika disciplinerna under betäckningssäsongen.

För aktuell information om innevarande seminsäsong se separat flik för ”semin”.