email extractor
januari 2021
M T O T F L S
« Nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 

Information till stoägare

Vi är godkänd mottagarstation för samtliga godkända hingstar, såväl svenska som utlandsstationerade, alla raser.
Den mest gynnsamma perioden för dräktighet är mitten av april till mitten på juli. Stoet bör vara i gott hull, hellre lite fet än för tunn. Ston i toppkondition kan behöva få varva ner lite innan de kommer hit. Avmaska henne gärna innan du kommer till oss.

Den värsta hårfällningen bör vara avklarad.

Grönt gräs och solljus är gynnsamt för brunsten varför vi rekommenderar utevistelse i så stor utsträckning som möjligt, gärna även föregående seminering.

Hos oss går hästarna ut varje dag. Brunsterna stimuleras även om stona går med, eller intill, andra hästar. Ta av ev. bakskor innan du kommer hit om du vill att ditt sto skall gå med hagkompis, för att detta ska vara möjligt.

Glöm ej att tala om eventuella problem stoet haft som kvarbliven efterbörd, infektioner eller förlossningskomplikationer. Tänk också på att betäckning av valack ofta medför infektioner som gör dräktighetschanserna lägre.

Har ditt årsföl varit sjukt eller haft andra komplikationer vill vi veta detta innan du kommer. Vi har varit förskonade från smittor i alla år, trots att många hästar bevistar oss årligen, vi är därför tacksamma om du som stoägare visar hänsyn genom att informera oss om du misstänker smitta i det stall stoet kommer ifrån så vi kan hantera detta på bästa sätt.

Notera gärna datum och brunstlängd för ditt sto. En normal brunst kommer i 3 veckors intervall och varar mellan 3 och 7 dagar.

Ta med kopia på stoets registreringspapper när du kommer med henne första gången för året.

Välj en hingst med bra sperma (fråga gärna).

Välj en grimma som sitter bra och inte skaver! Av säkerhetsskäl har stona grimma på sig hela tiden hos oss om inget annat anges. Märk gärna grimman med stoets namn.

Ge ditt sto lugn och ro under tidig dräktighet från seminering fram till 42 dygn eftersom hon under denna tid är extra stresskänslig.

Om stoet skall gå på bete under sin vistelse här vill vi gärna veta senaste datum för avmaskning. Särskilt viktigt är detta om hon fölat då detta skall göras i samband med fölningen.

Vi fodrar med hö eller hösilage samt kompletteringsfodrar, vid behov, med foder ur bl.a. Dodson & Horrells sortiment.

Tål din häst inte vissa fodersorter vill vi att du meddelar oss detta då du lämnar stoet.

Är ditt sto svårt att fånga i hage är vi tacksamma om du talar om detta, samt även lämnar andra upplysningar som är av betydelse för att vår hantering och för att ditt stos vistelse hos oss skall bli så optimal som möjligt.

Tänk på att för utlandsstationerade hingstar krävs ofta lite mer framförhållning pga. av andra transportvägar, utländska helgdagar mm.

Ha gärna en reservhingst i åtanke om det skulle bli något problem med den hingst du valt.

Övrig information:
Vägbeskrivning hittar du på hemsidan under fliken ”kontakt”.

När du kommer till oss kör du ner ridshuvägen och parkerar på parkeringen vid ridhusets kortsida. Sedan kan du gå upp till seminkliniken, förbi paddocken så slipper du mötande trafik.

Mer information om semin, föl och fölning kan du finna på våra faktablad.

Har du fler frågor är du självklart även välkommen att ringa oss.

Det är möjligt att vår boxerhane Bängstånn välkomnar dig när du kommer.

Om du har egen hund med dig är vi därför tacksamma om du talar om det för oss innan du släpper ut den.

Varmt välkommen med ditt sto!