email extractor
januari 2021
M T O T F L S
« Nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 

Fölvak

Själva fölningen innebär många gånger såväl förväntningar som oro för stoägaren.

Egentligen är det inte så konstigt eftersom en förlossning innebär en risk även om det i merparten av fallen sker helt utan komplikationer.

Även om statistiken talar för att allt kommer att gå bra är det ändå av yttersta vikt att man övervakar själva fölningen. Den vanligaste dödsorsaken för föl som föds friska är att de kvävs i sina fosterhinnor, men även fellägen, placentaavlossning eller utdraget förlossningsförlopp kan innebära stora risker för såväl sto som föl.

Många erfarna uppfödare vittnar om ston som ”luras”, låter vänta på sig eller fölar helt oannonserat före utsatt tid.

Tecken på nära förestående fölning finns det en uppsjö av, men faktum är att få ston följer ”regelboken”. Och även de ston som tidigare har uppvisat ett tydligt mönster kan under nästkommande år helt frångå sina tidigare vanor.

Fölövervakning innebär således många gånger ändlösa nätter av utebliven sömn för stoägaren, och en oro inför att man klarar av situationen om någon komplikation uppstår.

 

Vi har upplevt många fölningar genom åren och därmed även en del komplicerade sådana. Vi har tillgång till såväl övervakningskameror som utbildad personal och har möjlighet att arbeta i skift för att få en kvalitativ övervakning.

Om du som stoägare inte vill lämna ditt sto för övervakning hos oss men ändå ha stöd genom rådgivning på distans kan vi även erbjuda denna tjänst. Mer om detta se dokumentet ”fölningssupport”.

Varmt välkommen med din förfrågan.