email extractor
januari 2021
M T O T F L S
« Nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 

Träning & utbildning

Vi har arbetat med inridning och grundutbildning av hästar i över 20 år och tycker fortfarande att det är fantastiskt roligt.

Under höst, vinter och vår erbjuder vi utbildning av unga hästar, medan vi under seminsäsongen (sommaren) endast tar emot nya utbildningsuppdrag i mån av plats. Vi hjälper till med visning vid och träning inför, exempelvis, unghästtester, under hela året.

Merparten av de hästar som kommer till oss är hästar som skall gå unghästtester, sättas igång efter konvalescens, alternativt säljas.

Emellanåt får vi även in utbildningsuppdrag där något har gått snett tidigare i hästens liv.

Inridning, grundutbildning, löshoppningsträning, inkörning (tömkörning) samt träning för visning vid hand är de vanligaste uppdrag vi får, och fram till dags dato har det aldrig tagit oss mer än en månad att få en helt rå individ ridbar i tre gångarter. Efter inridningsmånaden finns det även möjlighet att lämna kvar hästen för fortsatt utbildning.

Mer om vårt arbetssätt kan du läsa nedan.

Till de kurser, träningar och clinics som regelbundet anordnas hos oss är du välkommen att delta med eller utan häst.

För mer information om våra tidigare uppdrag se vårat CV.

Vid utbildning av den unga hästen arbetar vi efter fyra enkla grundläggande principer:

1. förtroende

2. förståelse

3. motivation

4. styrka

Förtroende
Att skapa förtroende är för oss att vara en god ledare. Hästen är ett flyktdjur och vi arbetar därför mycket med att få hästen att fokusera på oss istället för ev. störande moment som kan tänkas upplevas som faror. Målet är en trygg, lyhörd häst, känslig för människans instruktioner.

 

Förståelse
Att lära ut handlar om att skapa förståelse för vad det är vi anser vara ett önskvärt beteende eller utförande oavsett om det avser känslighet för hjälper, form, en skola, eller dylikt.
För att uppnå förståelse gäller att man är konsekvent, tålmodig och snabb att såväl korrigera som att lämna eftergift/berömma hästen.

Motivation
Eftersom utbildning många gånger innebär ändlös repetition är det viktigt att hästen skall känna lust att arbeta, lust att lära sig mer, för att orka hålla fokus vid arbetet och ständigt vara alert inför nya utmaningar.

För att lyckas med detta varierar vi träningen så att hästen får uppleva många olika miljöer och träningssituationer.

Det kan handla om att rida ut i skog och mark, rida på utebanan/i ridhuset, tömköra mm, samma övning lärs in i flera olika miljöer, vilket samtidigt förbereder hästen för att fungera i många olika situationer.

Styrka
En varierad träning, som sker på olika underlag innebär att hästen får de bästa förutsättningarna för att bygga upp sin styrka, sin kondition och sina leder/ligament för att klara framtida belastning.

Hos oss löshoppas/hoppas alla hästarna minst en gång i veckan, så även de hästar som redan äntrat dressyrbanorna. Vi tar gärna hjälp av bommar även vid traditionellt markarbete.

Målet är att få en hållbar, tillitsfull häst som är uppmärksam på sin ryttare och ständigt vill göra sitt bästa.

Ytterst handlar det om att lägga grunden för en dialog där såväl häst som ryttare får ett fungerande samarbete och kan ha roligt tillsammans idag och i framtiden.