email extractor
januari 2021
M T O T F L S
« Nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 

Konvalescenter

Konvalescenthästar/rehabilitering

Hästen är världens största atlet, anpassad för en helt annan livsstil än den vi erbjuder den idag, så egentligen är det inte konstigt att så många hästar får förslitningsskador, upplever smärta i samband med arbete eller skadar sig.

Till oss kommer ofta hästar med långvariga snedbelastningar som skall rehabiliteras efter behandling, hästar med större sårskador, eller hästar som fått ett ändrat beteende vid träning/tävling.

Bakomliggande orsaker kan vara många, men vi börjar alltid med att kontrollera hästens mun, hovar, muskulatur, rygg samt hästens utrustning och ryttarens sits.

När vi tar oss an konvalescenter vill vi gärna veta hur hästen har tränats, vad den har fått för eventuella behandlingar, vad den har ätit, hur den har bott mm, allt för att kunna lägga ihop pusselbitarna som kan hjälpa oss att ta reda på hur vi bäst kan rehabilitera hästen.

Finns journaler från tidigare veterinärbesök tar vi gärna del av dessa.

För samtliga hästar som omfattas av konvalescens- eller utbildningsuppdrag ingår massage och stretching. Anledningen till detta är att vi av erfarenhet vet att just den ökade blodcirkulation som följer av kombinationen av stretching/massage är mycket gynnsam för alla hästar i träning.

En muskel består av muskelfibrer och bindväv. Bindväven i muskeln förkortas vid träning. När musklerna blir korta och stela börjar de producera smärta. Förkortade muskler leder bland annat till minskad rörlighet, ändrad kroppshållning, mekanisk stress på leder och senor m.m.

Vidare innebär stretching efter varje träningspass att man återställer, bibehåller eller utökar hästens rörelseomfång vilket innebär ökad prestationsförmåga eftersom muskeln kan arbeta i hela sin rörelsebana när hästen tränas.

Vi delar upp hästens konvalescens i tre faser: Fas 1 är det som sker direkt efter att en skada uppstår, den kan omfatta allt ifrån ett par timmar upp till ett par dagar. I denna fas är det viktigt att begränsa skadans omfattning. Det kan innebära bandagering, kyla, boxvila, spjälning, gipsning, specialbeslag, medicinering, etc. etc. I denna fas undersöks hästen av veterinär och ibland även hovslagare. Efter att skadans omfattning har fastställts ordineras fortsatt behandling under denna fas endast av undersökande veterinär.

I Fas 2 går skadan in i den läkande fasen. Här återfinner vi även hästar som inte blivit akut sjuka, utan oftare, burit på rörelse- eller beteendestörningar en längre tid och nu behandlats. Under denna fas är det viktigt att hästen får alla möjligheter för att läka på bästa sätt. Det kan innefatta promenader i

ridhus, på utebanan eller i skog- och mark, massagebehandling, stretching, bandagering, sjukhage, medicinering m.m. Allt beroende på individens behov och med ständig återkoppling till veterinär/hovslagare. Under denna fas kopplar vi ofta in equiterapeut, kiropraktor, hästtandläkare osv. för att optimera läkprocessen och även identifiera de eventuellt bakomliggande orsaker som kan finnas till hästens akuta skada.

 

När hästen går in i Fas 3 är skadan läkt, och den egentliga rehabiliteringen, d.v.s. återanpassningen, tar vid. Vi bygger i anpassad takt upp hästens muskulatur och kondition. Belastningen på senor, leder och muskler ökas successivt så att de stärks utan att påfrestas. Kontroll av musklernas kondition och hästens rörelseomfång sker oavkortat och relateras till träningsdosen.

Träningen individanpassas och kan innefatta allt från ridning (dressyr) och tömkörning till markarbete över bommar, löshoppning och intervallträning. Hästarna tränas på varierat underlag för att stärka senor och ligament i de nedre extremiteterna. Vi rider i ridhuset, på vår uteridbana, i skogen och på ängspartier, tränar canter, klättrar i backar eller skrittar ut på små stigar.

Målet är alltid en stark, frisk och motiverad individ som inte bara skall kunna återgå i arbete utan dessutom inte återfalla i samma problematik.

Du är välkommen att lämna din häst till oss i alla de tre faserna.

Som hästägare får du ta del av den journalföring som förts hos oss under konvalescensperioden och får även råd inför fortsatt träning/behandling som sker när hästen återgår i din vård.

Vi tar emot alla hästar som inte har:

Feber, infektioner eller smittsamma hudsjukdomar

Akuta frakturer, luxationer eller andra akutsjukvårdskrävande insatser

Tänk även på att kontraindikationer mellan delar av behandlingsprogrammen och dräktighet finns, fråga oss gärna, och glöm inte att upplysa oss om din häst är dräktig.

För behandling av equiterapeut, kiropraktor, hästtandläkare, hovslagare samt veterinär utgår separat debitering.

Konsultation av ovanstående yrkesgrupper ingår dock alltid i behandlingsprogrammet.

Avbokning: Avbokning för behandlingar skall ske senast 24 timmar i förväg, annars debiteras full taxa.